Verbeterde slaap, concentratie, studieprestaties, stemming en vermindering van chronische pij

Binaural beats zijn een vorm van auditieve stimulatie waarbij twee verschillende frequenties worden afgespeeld in elk oor, waardoor er een derde toon ontstaat in de hersenen. Deze derde toon wordt verondersteld een bepaald effect te hebben op de hersenactiviteit en het welzijn van een persoon.

Er zijn verschillende beweerde voordelen van het gebruik van binaural beats, waaronder verbeterde slaap, concentratie, studieprestaties, stemming en vermindering van chronische pijn. Hoewel er enig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van binaural beats, is het bewijs niet overtuigend genoeg om definitieve conclusies te trekken.


In het algemeen lijken binaural beats een veelbelovende technologie te zijn, maar verder onderzoek is nodig om hun effectiviteit en veiligheid te bevestigen. 

Hersengolven kunnen op vijf verschillende frequenties trillen:
Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend
Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
Alpha – 8 – 14 hertz – stress verlagend, beter leren
Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder
Gamma – 30 – 100 hertz – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Hoe gebruik je binaural beats?
De binaural beats audiofiles kun je gemakkelijk vinden in de app store.  Wij zijn van van de app Brain Waves

Hier vind je verschillende tracks voor verschillende doeleinden. Bij iedere track is de frequentie aangegeven in hertz. Je kunt een gewenste staat bereiken door een bijbehorende frequentie te kiezen. Als je binaural beats gebruikt is het belangrijk om op een comfortabele plek te zitten zonder afleidingen. Het beste is om minstens 30 minuten per dag naar binaural beats te luisteren. Op deze manier is de kans het grootst dat het ritme van de beats met je hersenen synchroniseert.
Je kunt zelf experimenteren met de lengte van de binaural beats audio. Als je bijvoorbeeld last hebt van stress of een opgejaagd gevoel, kan het fijn zijn om voor een uur of langer naar de audio te luisteren.
Een koptelefoon of oortjes zijn een must om binaural beats te laten werken. Het kan ook fijn zijn om je ogen te sluiten.