Ervaar een diepe, rustgevende toestand

Non-Sleep Deep Rest (NSDR) is een term die is bedacht door neurowetenschapper en onderzoeker Andrew Huberman, PhD, professor in de afdeling Neurobiologie aan de School of Medicine van Stanford University en presentator van de Huberman Lab-podcast. Het is eigenlijk gewoon een andere naam voor een eeuwenoude praktijk genaamd yoga nidra, wat yogische slaap betekent in het Sanskriet.

Bij NSDR bevindt het lichaam zich in een volledig ontspannen toestand terwijl de geest nog steeds actief is. Hoewel je niet slaapt, dwing je het lichaam om te vertragen. Het doel van NSDR is om een ​​extreem diep en herstellend niveau van rust te bereiken, en niet noodzakelijk door slaap. (Hoewel het soms kan leiden tot slaap als een natuurlijk neveneffect).


NSDR wordt vaak geassocieerd met yoga nidra, een meditatieve techniek die vaak wordt beoefend aan het einde van een yoga-sessie of als een aparte oefening. Bij yoga nidra ligt de beoefenaar in savasana (lijk-houding) terwijl een instructeur hen begeleidt door middel van een reeks visualisaties en ademhalingstechnieken. Het doel van yoga nidra is om de beoefenaar naar een staat van bewustzijn te brengen die vergelijkbaar is met slaap, maar waarbij de geest nog steeds alert en aanwezig is.

Kortom, NSDR is een term die wordt gebruikt om een diepe, rustgevende toestand van ontspanning en herstel te beschrijven, vergelijkbaar met de toestand van bewustzijn die wordt bereikt tijdens yoga nidra.