De zoektocht naar vergelijkbare planeten zoals de aarde!

Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden en die rond andere sterren dan de zon draaien. De ontdekking van exoplaneten heeft wetenschappers geholpen om meer te weten te komen over de aard van planeten in het algemeen en om te begrijpen hoe zeldzaam of algemeen het leven in het universum zou kunnen zijn.

Een bewoonbare ruimte, ook wel de "leefbare zone" genoemd, is het gebied rond een ster waar de temperatuur en andere omgevingsfactoren het mogelijk maken voor vloeibaar water om te bestaan op het oppervlak van een planeet. Vloeibaar water is essentieel voor het leven zoals wij dat kennen en daarom wordt de bewoonbare ruimte beschouwd als de beste kans om buitenaards leven te vinden.

Maar buiten ons zonnestelsel zijn waarschijnlijk miljoenen exoplaneten, maar wat zijn dat? 

In de film hierboven wordt uitgelegd hoe we exoplaneten ontdekken, hoe ver zijn ze bij ons verwijderd, hoe ontstaan ze, hoeveel zijn er tot nu toe ontdekt en natuurlijk de vraag of er ook leven is en hoe ziet dat er uit? Er zijn heel veel vragen waar wetenschappers een antwoord op willen weten en dat kan alleen met veel onderzoek. De nieuwste ruimtetelescoop James Webb, gelanceerd in december 2021, is uitgerust met de modernste apparatuur en gaat misschien een tipje van de sluier oplichten.

De vraag waar iedereen een antwoord op wil is of daar leven is, wat voor soort leven en kunnen wij daar leven en natuurlijk hoe lang duurt het om daar naar toe te reizen. Deze vragen worden allemaal uitgelegd als je het leuk vindt. Je hoeft geen sterrenkundige achtergrond te hebben om deze uitzending te kunnen begrijpen. Alles wordt uitgelegd op een eenvoudige manier wat voor iedereen te begrijpen is. Dit wordt allemaal uitgelegd met prachtige plaatjes en filmpjes door Martien Jacobs, Theo Klaver en Jonathan Pilgram.

 Hier zijn een paar bekende exoplaneten:

  1. Proxima Centauri b: Dit is een exoplaneet die is ontdekt rond de dichtstbijzijnde ster naar onze zon, Proxima Centauri. De planeet is ongeveer 1,3 keer de grootte van de aarde en draait in de bewoonbare zone van de ster, wat betekent dat er vloeibaar water op het oppervlak kan bestaan.
  2. TRAPPIST-1 e: Dit is een van de zeven exoplaneten die zijn ontdekt rond de ultrakoele dwergster TRAPPIST-1. TRAPPIST-1 e is ongeveer 0,92 keer de grootte van de aarde en bevindt zich ook in de bewoonbare zone van de ster.
  3. Kepler-452b: Dit is een exoplaneet die is ontdekt door de Kepler-ruimtetelescoop van NASA. De planeet is ongeveer 1,5 keer de grootte van de aarde en bevindt zich in de bewoonbare zone van zijn ster, Kepler-452.
  4. HD 209458 b: Dit is een exoplaneet die bekend staat om zijn opvallende eigenschappen. De planeet is ongeveer 0,69 keer de grootte van Jupiter en draait zeer dicht om zijn ster heen, waardoor hij in slechts 3,5 dagen een omloop voltooit. De atmosfeer van de planeet is ook goed bestudeerd en bevat waterdamp en andere elementen.
  5. WASP-121b: Dit is een exoplaneet die bekend staat om zijn extreem hete temperatuur. De planeet is ongeveer 1,2 keer de grootte van Jupiter en draait zo dicht om zijn ster heen dat de temperatuur van zijn atmosfeer kan oplopen tot meer dan 2.500 graden Celsius.