Transcendente meditatie

Transcendente meditatie (TM) is een meditatietechniek die bekend werd in het einde van de twintigste eeuw. Het werd geïntroduceerd in India in de jaren '50 door Maharishi Mahesh Yogi.

Van 1990 tot zijn overlijden in 2008 woonde Maharishi in Nederland in het Limburgse Vlodrop. Inmiddels hebben wereldwijd zes miljoen mensen een training gekregen in deze techniek, die meestal tweemaal per dag ruim een kwartier in een gemakkelijke zithouding beoefend wordt.

Het doel van TM is het "transcenderen van de actieve geest naar de stille geest" om gelukzaligheid, kalmte en een vermindering van stress te bereiken. De techniek maakt gebruik van een mantra, een woord dat herhaald wordt om de geest tot rust te brengen enin contact te komen met het zuivere bewustzijn.

Transcendente Meditatie (TM) is een techniek voor meditatie die eenvoudig is aan te leren en door miljoenen mensen wereldwijd wordt beoefend. Om TM te leren, moet men zich aanmelden voor een cursus. Tijdens deze cursus, die doorgaans vier dagen duurt, leert men de techniek van een gecertificeerde TM-leraar. Het inwijdingsproces bestaat uit drie fasen: een introductiegesprek, de inwijding en vervolgens enkele opvolgafspraken om de meditatietechniek te perfectioneren.

Na de inwijding krijgt men een persoonlijke mantra toegewezen, die men tijdens de meditatie gebruikt als focuspunt. De meditatie wordt tweemaal daags beoefend, gedurende 20 minuten per sessie, zittend in een comfortabele houding. Het doel van TM is om te ontspannen en het zuivere bewustzijn te bereiken.

Er zijn veel bekende mensen die Transcendente Meditatie (TM) beoefenen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Regisseurs zoals David Lynch, Clint Eastwood, Martin Scorcese en George Lucas.
  • Acteurs en actrices zoals Russell Brand, Hugh Jackman, Jerry Seinfeld, Gwyneth Paltrow, Heather Graham, Eva Mendes, Liv Tyler en Naomi Watts.

De lijst van bekende mensen die TM beoefenen is echter veel langer dan deze voorbeelden. Het is een populaire meditatietechniek die door miljoenen mensen wereldwijd wordt beoefend. Volgens Wikipedia hebben wereldwijd zes miljoen mensen een training gekregen in deze techniek.